Menu

Marus Hagyományőrző Tánccsoport

A Marus tánccsoport 1996-ban alakult hagyományőrző célzattal. Német nemzetiségi zenére a sváb örökséget megőrizve táncolnak, korábban Zsombori Miklós, most Nagy Izabella koreográfiájára.
A Marus név Kismaros régi nevére utal, ez a név mára fogalommá vált a Dunakanyarban. Rendszeresen fellépnek a környező városokban, falvakban, művelődési házakban, fesztiválokon, bálokon, megnyitókon, avatásokon, esküvőkön. Közülük kerültek ki a Nachtigall kórus alapító tagjai is. Akik 15 éve a Marus tánccsoportban táncolnak, büszkék lehetnek arra, amit ez idő alatt elértek – szinte a semmiből, hiszen a sváb hagyományokat a múlt században sokáig nem igen ápolhatták. Átlagosan évente 15-20 fellépést teljesítenek a táncosok szabadidejüket nem kímélve, a közönség tetszésére. Falujuk hírnevét külföldre is elviszik. Tartják a kapcsolatot más települések tánc csoportjaival, és részt vesznek az általuk szervezett nemzetiségi napokon. Itthon a Málnafesztiválokon, idősek napján, a Marus napi szüreti felvonulásokon, sváb esteken láthatjuk őket.

A Marus Hagyományőrző Tánccsoport lassan 20 éve működik a településen.
18 fő a létszáma, egyesületi formában működik. Kismaros Német nemzetiségi hagyományápolás a sváb táncok felelevenítése, megtanulása, előadása a fő feladata. Mivel a csoport átlag életkora magas, szívesen várunk fiatalokat, akik szeretnek táncolni, kötődnek a német nemzetiségi kultúrához.

Friss hírek

Kismarosi majális 2017

Táncoltak és énekeltek

Az mindig jó, ha egy közösség számon tartja a hagyományait. Kismaros sváb gyökerű falu, és ez így is marad, bármit is hozzon az élet....

Kapcsolat

Andresz Györgyné

Andresz Györgyné

Nemzetiségi képviselő